Důležité upozornění: Zákaz vstupu do lesů na Frýdecko-Místecku

Důležité upozornění: Zákaz vstupu do lesů na Frýdecko-Místecku

Publikováno: Čt, 26.09.2024

Nedávné události související s povodňovou kalamitou v Moravskoslezském kraji se bohužel nevyhnuly také našim Beskydům. Lesy ČR proto vydaly bezpečnostní opatření ohledně zákazu vstupu do lesů v daných lokalitách.

V naší turistické oblasti se jedná výlučně o pozemky určené k plnění funkce lesa. Magistrát města Frýdek-Místek vydal opatření obecné povahy o dočasném vyloučení vstupu do lesů na níže vypsaných katastrálních územích, a to až do 20.11.2024:

 

Brušperk (část), Dobrá u Frýdku-Místku (část), Krmelín (část), Krásná pod Lysou Horou, Morávka, Nižní Lhoty (část), Nošovice (část), Paskov (část), Pražmo, Raškovice, Skalice u Frýdku-Místku, Staré Město u Frýdku-Místku (část), Staříč (část), Vyšní Lhoty (část)

 

Dřeviny v uvedených lesích jsou poničené povodní a při poryvech větrů může dojít k jejich dalšímu poškození a uvolnění. Podmáčená půda a uvolněné kořeny i kameny jsou také nebezpečné pro možného návštěvníka. Zároveň v těchto poškozených územích bude v nejbližší době zahájena intenzivní kalamitní těžba, a to zejména kolem cyklostezek a turistických tras.

Opatření se nevztahuje na vlastníky lesa nebo jejich nájemce, osoby podílející se na zpracování následků kalamity a na hospodaření v lesích, osoby vykonávající v daném území státní správu, dále osoby, které jsou oprávněny vykonávat právo myslivosti na předmětných pozemcích, složky integrovaného záchranného systému, osoby, které mají přes lesní pozemky jediný přístup k pozemkům a nemovitostem, které vlastní nebo je mají v nájmu, či souhlas ke vstupu na tyto pozemky či jiné nemovitosti, osoby vykonávající v lesích činnost na základě zvláštních právních předpisů, další osoby, které na základě platných právních předpisů vykonávají činnosti, pro jejichž řádný výkon je nutno na předmětné pozemky vstupovat.

Přístupové cesty, jichž se zákaz vstupu do lesů týká, by měly být zřetelně označeny informačními tabulemi.

Z důvodu výše zmíněného proto doporučujeme se před procházkou či výletem zejména na Frýdecko-Místecku předem podívat, zdali je lesní terén v dané lokalitě přístupný.

 

 VÍCE INFORMACÍ K AKTUÁLNÍ SITUACI V LESNÍCH PROSTORECH NAJDETE ZDE.