Perníkový cukrářský výrobek s medem a tajnou směsí koření. Receptura je chráněna a výrobek mohou vyrábět a prodávat jenom obyvatelé Štramberku, kteří vlastní licenci.
A proč se tyto uši pečou? Jedná se o připomínku vítězství křesťanů nad Tatary v den Nanebevstoupení Páně roku 1241. Podle místní legendy mělo tehdy nepřátelské vojsko svůj tábor na úpatí kopce Kotouč a místní obyvatelé po noční bouři prokopali hráz rybníka a ležení vytopili. Když voda opadla, našli prý na místě vaky s nasolenýma lidskýma ušima, které Tataři utínali křesťanům a posílali svému chánovi.
Zajímavost: Štramberské uši jsou první český potravinářský výrobek, kterému Brusel přiznal takzvanou ochranu zeměpisného určení. Ti musí mít bydliště i výrobnu ve Štramberku a za licenci radnici platí. Nikdo ostatní nesmí vyrábět a prodávat tuto pochutinu pod tímto názvem.
Z toho vyplývá, že Štramberské uši si můžete zakoupit při vaší návštěvě Moravského betlému - Štramberku, třeba právě u pana Hezkého.
Provozovna je zapojena do projektu Jak šmakuje Moravskoslezsko.